22 Σεπτεμβριου – Η πρωτη μερα του φθινοπωρου.

 

 

Η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου: (22 Σεπτεμβρίου 2002)

Στο βόρειο μισό του κόσμου, η 22α Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου για φέτος. Οι καυτές ημέρες του καλοκαιριού φαντάζουν μακριά, και κάθε ημέρα είναι πιό σύντομη από την τελευταία. Τα δέντρα θα αλλάξουν σύντομα τα λαμπρά χρώματα τους και είναι καιρός να σκεφτόμαστε ζεστές σοκολάτες και να φοράμε πιο ζεστά ρούχα πλέον τα πρωϊνά.

Μακριά στο νότο, πέρα από τον ισημερινό, η άνοιξη έχει φθάσει. Ο κόσμος εκεί γεμίζει με νέα ζωή και νέες ελπίδες, και είναι καιρός να αρχίσουν τα σχέδια θερινών ταξιδιών τους!

Ο λόγος για αυτές τις αλλαγές έχει να κάνει με το ετήσιο ταξίδι της Γης γύρω από τον ήλιο. Όταν ο βόρειος πόλος δείχνει προς τον ήλιο, οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν το βόρειο μισό του κόσμου αμεσότερα και είναι καλοκαίρι. Αλλά όταν ο βόρειος πόλος δείχνει μακριά από τον ήλιο το φως του ήλιου χτυπά τη γη σε μια λιγότερο άμεση γωνία, διαδίδοντας τη ζεστασιά του σε μία μεγαλύτερη περιοχή, οπότε και έχουμε χειμώνα.

Η διαφορά του πόση περιοχή επηρεάζεται από ευθύβολες ηλιακές ακτίνες σε σχέση με τις υπό γωνία.Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται εσφαλμένα ότι οι εποχές προκαλούνται από το πόσο μακριά η γη είναι από τον ήλιο. Εντούτοις, η γήινη τροχιά γύρω από τον ήλιο είναι σχεδόν κυκλική και η απόσταση της γης από τον ήλιο διαφέρει μόνο κατά περίπου 3% κατά τη διάρκεια του έτους. Όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε πραγματικά πιό κοντά στον ήλιο περίπου την 2α Ιανουαρίου, και πιο μακριά την 4η Ιουλίου, το αντίθετο του καυτού και κρύου καιρού στο βόρειο ημισφαίριο. Η γωνία στην οποία το φως του ήλιου χτυπά τη γη είναι ένας πολύ μεγαλύτερος παράγοντας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, εν τούτοις, είναι ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα θερμότερο και ο χειμώνας είναι πιό κρύος λόγω της διάρκειας των ημερών και των νυχτών μας. Το καλοκαίρι, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο και η νύχτα είναι πιό σύντομη. Το χειμώνα, οι ημέρες είναι πιό σύντομες και οι νύχτες μακρύτερες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για τον ήλιο να μας ζεστάνει κατά τη διάρκεια των μακριών θερινών ημερών και ότι οι σύντομες χειμερινές ημέρες έχουν πιό κρύες νύχτες.

Η μακρύτερη ημέρα είναι στο μέσο του καλοκαιριού, 21η ή 22α Ιουνίου βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται θερινό ηλιοστάσιο. Η πιό σύντομη ημέρα είναι στο μέσο του χειμώνα, 21η ή 22α Δεκεμβρίου, βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται χειμερινό ηλιοστάσιο.

Αλλά ακριβώς μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, αυτού του έτους στις 22 Σεπτεμβρίου, της ημέρας και της νύχτας η διάρκεια είναι ακριβώς 12 ώρες! Αυτό καλείται φθινοπωρινή ισημερία. Είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου βόρεια του ισημερινού, και η πρώτη ημέρα της άνοιξης στο νότιο μισό του κόσμου.

Μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού υπάρχει μία άλλη ισημερία, γνωστή ως εαρινή. Ακριβώς όπως η φθινοπωρινή ισημερία, η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Μόνο αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης βόρεια του ισημερινού, και η έναρξη του φθινοπώρου στο νότο.

,Πολυμεσική αναπαράσταση της αλλαγής των εποχών

Λέξεις κλειδιά:
>ΙΣΗΜΕΡΙΑ: Ο χρόνος όταν είναι η νύχτα και η ημέρα είναι ίσης διάρκειας σε όλα τα μέρη της γης. Στα Αγγλικά, η λέξη είναι equinox και προέρχεται από μία λατινική λέξη που σημαίνει η «ίση νύχτα».
Εαρινή ισημερία: η αρχή της άνοιξης. Έαρ = άνοιξη. Εμφανίζεται την 20ή ή 21η Μαρτίου. Φθινοπωρινή ισημερία: η αρχή του φθινοπώρου. Εμφανίζεται 22α ή 23η Σεπτεμβρίου. Φέτος στις 22/09.

>ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ: Ο χρόνος του έτους όταν φθάνει ο ήλιος στον απώτατο Βορρά ή τον απώτατο νότο. Στα αγγλικά solstice, λέξη που σημαίνει «στάση ήλιου.» Θερινό ηλιοστάσιο: Η ημέρα αυτή είναι η μακρύτερη ημέρα του έτους. Είναι η αρχή του καλοκαιριού, 21η ή 22α Ιουνίου. Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η ημέρα αυτή είναι η πιό σύντομη ημέρα του έτους. Είναι η αρχή του χειμώνα, 21η ή 22α Δεκεμβρίου.

>ΕΠΟΧΕΣ: Κάθε εποχή — άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας — διαρκεί περίπου τρεις μήνες και φέρνει τις αλλαγές στη θερμοκρασία, τον καιρό και τη διάρκεια του φωτός της ημέρας. Οι εποχές συνεχίζουν επειδή η κλίση του γήινου άξονα δεν αλλάζει ποτέ ενώ η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Δέντρο το φθινόπωροΓιατί τα φύλλα αλλάζουν τα χρώματα τους;
Το πράσινο χρώμα των φύλλων το καλοκαίρι είναι από τη χλωροφύλλη που βοηθά τα δέντρα ή τα φυτά να μετατρέψουν το φως του ήλιου σε τροφή. Το φθινόπωρο, τα δέντρα και τα φυτά σταματούν την παραγωγή χλωροφύλλης. Κατόπιν, οι άλλες χρωστικές ουσίες στο φύλλο παρουσιάζονται κατευθείαν. Το φύλλο μπορεί έπειτα να παρουσιάσει το κίτρινο χρώμα της ξανθοφύλλης ή πορτοκαλί τόνους της καροτίνης (ναι αυτήν την ουσία που κάνει τα καρότα να δείχνουν πορτοκαλί). Υπάρχει επίσης μια ομάδα κόκκινων και πορφυρών χρωστικών ουσιών αποκαλούμενες ανθοκυάνες. Το χρώμα του φθινοπωρινού φύλλου εξαρτάται από το ποιές χρωστικές ουσίες είναι πιό άφθονες στο φύλλο.
Πηγή: NEW SCIENCE – NASA.

Καλείστε να βρείτε links στο Διαδίκτυο σχετικά με αυτό το θέμα: Αυτό που προκαλεί τις εποχές, ηλιοβασίλεμα στο Νότιο Πόλο και τις εποχές γενικότερα (μουσικά, εικαστικά…)

Advertisements

5 thoughts on “22 Σεπτεμβριου – Η πρωτη μερα του φθινοπωρου.

 1. Ωχ έπεσα σε εργασία για το σπίτι, Ελευθερία μου; Μπορώ να την φέρω άλλη μέρα, κυρία;;; 🙂 Με έκανες και χαμογέλασα πάντως και μου άρεσαν τρομερά οι φωτογραφίες σου. Είδες πάντως, ότι για όλα υπάρχει μια διπλή οπτική; Εδώ φθινόπωρο, αλλού άνοιξη. Αν βλέπαμε έτσι και τα προβλήματα της ζωής μας, θα ήταν πολύ καλύτερα. Σε φιλώ!

  Υ. Σ. Το ξέρεις ελπίζω, πως το blog αυτό, μπαίνει πολλές φορές, στα καλύτερα blog της μέρας, ε; Ελπίζω να στο είπε κάποιος, για να πάρεις κουράγιο να συνεχίσεις! Eγώ πάντως κάθε φορά που τυχαίνει να δω αυτές τις λίστες, σε καμαρώνω, γιατί καταλαβαίνω την προσπάθεια σου να μάθεις όλα αυτά τα καινούρια για σένα, πράγματα. Συνέχισε λοιπόν. Μην ξανακούσω για «κλειστόν». Δεν έχεις ανάγκη εσύ. Βρίσκεις θέματα.

 2. Αικατερινι μου καλη με τη γλυκια κουβεντα παντα. Η δασκαλα σου σου επιτρεπει για μια φορα να μην εχεις ετοιμη την εργασια. Η αληθεις ειναι οτι ειχα και εχω ακομη κατεβασει κουρτινα, λογω αλλαγης, μονο εσυ με καταλαβαινεις ετσι. Και πως θα γινοταν αλλιως.Οταν εγω σου λεω οτι ξεχωριζεις , μου λες οτι λεω υπερβολες.Να με καμαρωνεις κατερινα μου γιατι οντως κανω προσπαθεις στο ψαξιμο και στα ερεθισματα.Φιλακια

 3. Σου έβαλα και φωτο τη Φορτέτζα σκοτεινιασμένη από τα σύννεφα του φθινοπώρου να μη σου λείπει.
  Φιλιά!

 4. Αυτή η φωτογραφία με το ρόδι, ειδικά!!!

  Τέλεια -δεν βλέπω την ώρα 🙂
  και ναι-εμενα οι αγαπημένες μου εποχές -σας έχω πρήξει, το ξέρω- είναι η Άνοιξη και το φθινόπωρο 🙂

  Φιλάκια γειτόνισσα -θα τα πούμε το απόγευμα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s